Centrul Robertianum de Drept Privat

Facultatea de Drept
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Înapoi la prima pagină

Zece ani de la înființarea Centrului „Robertianum” (Octombrie 2022)

Un moment istoric autentic

Doi titani ai spiritului european, la Iași, în urmă cu un deceniu... Marc Jaeger, Președintele Tribunalului Uniunii Europene și Entique Banus Irrusta, Președintele Catedrelor „Jean Monnet” la nivel planetar, pentru lansarea Centrului „Robertianum” de drept european, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”.

Doi umaniști fără egal, unind forța dreptului cu aceea a culturii într-o identitate comună, europeană. Și, noblesse oblige, cu o moderatoare extrem de inspirată, o imagine vie a României europene: Doamna Maria Florea.



Prof. dr. D.H.c. Enrique Banús Irusta, actualmente la Universitatea din Piura (Universitas Studiorum Piurensis, Peru, fondată, precum Universitas Studiorum Navarrensis din Pamplona, Spania, tot cu fonduri private, de Sf. Josemaría Escrivá de Balaguer Albás, ctitorul faimosului ordin Opus Dei), este doctor în filologie germană, filologie romanică, neolatină și în literatură comparată al Universității din Bonn (absolvită și de Papa Benedict al XVI-lea), titular ad personam al unei Catedre Jean Monet, organizator constant al Congreselor Mondiale (cele mai vaste tematic și geografic) intitulate, cuprinzător, Cultura Europea, inițial, la Pamplona, și apoi, la Barcelona și, într-o ediție, la Cluj-Napoca. Ex-președinte al rețelei mondiale de catedre Jean Monet.

Judecătorul european Marc Jaeger, membru al Tribunalului Uniunii Europene, cu sediul la Luxembourg, și asociat la Universitatea luxemburgheză, a fost timp de patru mandate președintele acestei importante instanțe europene la vârf. S-a născut în Luxembourg, unde, după absolvirea Facultății de Drept a Universității „Robert Schuman” din Strasbourg și a Colegiului Europei din Bruges, Belgia, a îndeplinit mai multe funcții în domeniul justiției și al învățământuilui superior (judecător la Curtea districtuală luxemburgheză, președinte al Institutului Universitar Internațional Luxembourg IUIL, judecător la Tribunalul UE din 1996, inițiator al Master in European Law, cu specializarea European Litigation și titular de curs la Facultatea de Drept, Economie și Finanțe din 2004, președinte al Colegiului de Guvernatori ai Universității).